Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 19:34 - Тадж Махал
Автор: elenagalabova Категория: Туризъм   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0




През 1607 г. когато един принц от кралското семейство Мугал се разхождал по чаршията Меена, съпътстван от върволица ласкаещи го придворни, той забелязал млада продавачка на коприна и стъклени маниста. След 5 години (в тези години принцовете не се женили само по любов) 20- годишният вече се оженил за своята 19 - годишна булка. Било приказна връзка още от началото, от онези дето устояват на интригите и клюките в двора, битки за престола и накрая знаменитото коронясване. А когато тя умира след 19 години брак, той гравира историята на камък. Тадж Махал е живия символ на величествената любов между Шах Джахан и Арджуманд Бану. Коя друга любовна история има толкова величествен паметник?

Избраният град: Агра е бил предпочетения град от императорите Мугал през ранните години. Точно тук основателят на династията Бабур създава първата външна персийска градина по бреговете на река Ямуна. Тук неговият внук Акбар издига шеметните крепости на великия Ред Форт. Заобиколени от неговите стени Джахангир построил розово-червени палати, дворци и градини. Шаяхан ги украсил с мраморни джамии и палати инкрустирани със скъпоценен бял мрамор. Агра е световно известна като града на Тадж Махал, един паметник на любовта и въображението, което представлява Индия за света.

imageТадж история: Произходът на името "Тадж Махал" не е ясен. Придворните истории от царуването на Шах Джехан го наричат просто "гробницата на Мумтаз Махал". Общо взето се вярва, че "Тадж Махал&qu3ot; (Обикновено превеждано като "Царският Дворец" или "Царството на двореца" ) е кратка версия на нейното име - Мумтаз Махал.

Тадж Махал е един заслужен погребален паметник за императрицата на императора. Тя се намира на брега на река Ямуна, който при други условия служи като дълбок ров за защита на Великият Ред Форт на Агра, центъра на мугалските Императори преди те да преместят столицата в Делхи през 1637. Тя е била построена от петия мугалски император, Шах Джахан през 1631 г. в памет на втората му жена Мумтаз Махал, персийска принцеса мюсюлманка. Тя намира смъртта си придружавайки съпруга си в Бурханпур повреме на кампания за потушаването на бунт след като ражда четиринадесетото си дете.

imageСтроежа на Тадж Махал: Когато Мумтаз Махал била на смъртно легло, тя поискала Императора да и обещае четири неща: Първо, да постори Тадж, второ - да се ожени отново, трето, да е мил с децата им и четвърто - да посещава гробницата на годишнината от смъртта й. Той удържал на първото и второто обещание. Строежът започнал през 1631 г. и бил завършен след 22 години. 20 000 души са били наети да работят на строежа. Основният архитект бил Истад Уса; Възможно е работата да е била координирана и от италиански художник.

Чудото на света: За хората по света Тадж Махал - мавзолея на Мумтаз Махал жената на Мугалския император Шах Дажахан се олицетворява със самата Индиая. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са позната картина от стотици туристически брошури и картички. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкош.




Тагове:   Тадж Махал,   Индия,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenagalabova
Категория: Туризъм
Прочетен: 22434
Постинги: 10
Коментари: 4
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930